Mosaics de Delos

Infotaula d'obra artísticaMosaics de Delos

Un mosaic hel·lenístic que representa el déu Dionís com un dèmon cavalcant un tigre.[1][2] L'obra pertany a la Casa de Dionís de Delos, a la perifèria de l'Egeu Meridional a Grècia, finals del segle ii aC, Museu Arqueològic de Delos
Tipuscol·lecció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de descobrimentDelos Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu Arqueològic de Delos (municipi de Míkonos) Modifica el valor a Wikidata

Els mosaics de Delos són un conjunt significatiu de paviments realitzats amb la tècnica del mosaic durant el període de l'antiga Grècia, que provenen de Delos, una illa grega de l'arxipèlag de les Cíclades. La major part dels mosaics conservats daten de l'última meitat del segle ii aC i inicis del segle i aC, durant el període hel·lenístic i el principi de la Grècia romana. Els mosaics hel·lenístics es van deixar de produir aproximadament després del 69 aC a causa de les guerres mitridàtiques contra el Regne del Pont. Com a conseqüència, l'illa va patir una davallada sobtada de la població, així com un declivi en la seva posició com a nucli comercial destacat. Delos conserva una de les col·leccions de restes de mosaics més grans entre els jaciments arqueològics de la Grècia hel·lenística. De fet, aproximadament la meitat dels mosaics grecs tessel·lats de l'època hel·lenística provenen d'aquesta illa.

Els paviments de Delos comprenien des de simples còdols o terres de grava fins a altres mosaics més elaborats fets amb tessel·les. La majoria dels motius es componien de sanefes simples, mentre que només alguns feien servir les tècniques de l'opus tessellatum i l'opus vermiculatum per a crear escenes i figures concretes, naturalistes i de colors brillants. S'han trobat mosaics en llocs de culte, edificis públics i habitatges privats, aquests darrers en general formant part d'una planta irregular o d'un pati central amb peristil.

Malgrat que existeixen indicis d'influències punicofenícies i romanoitalianes, els mosaics de Delos s'ajusten generalment a les principals característiques de l'art hel·lenístic. Els mateixos mecenes benestants que van encarregar pintures i escultures a Delos podrien haver contractat també a l'estranger els artistes dissenyadors de mosaics. Les obres comparteixen característiques d'altres zones del món grec, com els mosaics macedonis de Pel·la. També incorporen algunes peculiaritats de la pintura grega tradicional i sovint empren una tècnica amb un fons negre semblant a la ceràmica de figures vermelles del període clàssic. Alguns estils i mètodes trobats a Delos apareixen en l'art romà i en els seus mosaics, malgrat que altres exemples contemporanis romans com els de Pompeia mostren diferències significatives entre el Mediterrani occidental i oriental pel que fa a la producció i al disseny.

  1. Dunbabin, 1999, p. 32.
  2. Brekulaki, 2016, p. 678.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne